onsdag 22 december 2010

Vörtbröd

Varje år bakar vi eget vörbröd här hemma. Brödet blir mer kompakt och smakar kryddigare än vörtbröden man köper i affären. 
På baksidan av Santa Marias Vörtmix påse (så här ser den ut) står receptet till bröden.
Vi dubblerar sattsen och bakar ut den i tre formar. Vattnet byts mot julmust och bland penslas brödet med varm kaffe för en lite mörkare smak.


Du behöver:

25 g smör eller margarin
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl eller 3 1/2 dl vatten
50 g jäst eller 12g torrjäst
1 påse Santa Maria Vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 1/2 dl russin

Med färsk jäst gör så här:
Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl eller vatten. Låt degvätskan bli ljummen. Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl till en slätsmet och tillsätt därefter vetemjöl, rågsikt och ev russin. Låt degen jäsa ca 30 min på varmt, dragfritt ställe till dubbla volymen. Arbeta sedan ihop degen och forma den till 1 stor eller två små limpor på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt limporna jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 min.
Grädda i 175-200 grader i 30-40 min. Pensla några gånger under
gräddningen med varmt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar